26 Şubat 2013 Salı

kanaviçe masa örtüsü



Şimdi de sırada yapması çok uzun zamanımı alan bir masa örtüsü var. Standart büyük boy masa için tasarlamıştım ama istenildiğinde yatak örtüsü olarakta kullanılabilir. Kumaşı panama keteni. İplik olarak Domino nakış ipliği kullandım.



Yukarıda detayını gördüğünüz motifler her karede ayrı renk ve desende olacak şekilde yapılmıştır. Kullanılan renkler ve motifler sizin yaratıcılığınıza kalmış. Çok eski yapılardaki çini motifleri çağrıştırdığını düşünüyorum.

Sevgiler...


23 Şubat 2013 Cumartesi

firkete işi kolye ve bileklik



Farklı bir tasarım yapmak istedim ve firkete işi ile sık iğneyi birleştirerek bu kolye-bileklik takımı yaptım. Kullandığım ip keten ip ve diğer malzeme de mat, irice boncuklar. Firketenin farklı bir hava kattığını düşünüyorum. Sanırım aklımdaki otantik havayı yakaladım.



Kolyenin açık halini görmektesiniz. aşağıda da kapalı hali var. Esasında boyuna takıldığı zaman tasma görünümünde oluyor.



Aşağıda da bileklik görülmekte.



Umarım beğenmişsinizdir arkadaşlar. Esasında arada yakın çevremden sipariş isteyenler oluyor. Eğer buradan da isteyen olursa tercih edilen renklerde ve formda  bileklik ve kolye üretebilirim. Sevgiler...


19 Şubat 2013 Salı

türk işi şömentabla

Şimdi de sıra Türk işi şömentablaya geldi. Boyutlarıyla başlayayım.  88x42 cm ama iki ucundaki kumaşın kendi lifleriyle yaptığım makrame püskülleri de sayarsak 112x42 cm oluyor. Bunu büyük bir orta sehpa örtüsü ya da şimdilerde moda olduğu üzere bir yemek masasında runner olarak kullanabilirsiniz.

Kumaş olarak kumlu keten tercih ettim. Dokusu çok hoş bir keten türü bu. Nakış ipliği olarak ipek Türk işi ipliği kullandım. İpek ipliği çok sevdiğim belli oluyor sanırım  :)

Nakışlarda kullanılan teknikler muşabak, pesent çeşitleri gibi tamamen Türk işi nakış teknikleri.

Örtünün kenarlarında sim sırma kullandım. İki kısa kenarında ise yukarıda da değindiğim gibi kumaşın tellerini çekerek makrame yaptım.

Aşağıda fotoğraflarda nakış detaylarını görebilirsiniz.




           S
            E
             V
            G
             İ
             L
             E
             R

17 Şubat 2013 Pazar

köylü kızı pano

Sizlere daha önceleri yapmış olduğum çalışmalardan da örnekler vermek istiyorum. Öncelikle severek yaptığım bir panodan başlayayım dedim. Gerçi tüm çalışmalarımı severek yaptığımı söylemeliyim.

Kumaşından başlayayım. Bursa keteni kullandım. Nakış ipliği olarak ipek ip seçtim; çamaşır ipeği. İpeğin oluşturduğu dokuyu ve renklerinin canlılığını çok beğeniyorum. Birbirini bütünleyen renkler kullanmaya özen gösterdim. Renklerin açık ve koyu tonlarını kullanarak kumaş dokuşu ve boyutu oluşturmaya çalıştım. 

Panonun boyutları yaklaşık olarak 33x70 cm boyutlarında. Boyut büyük olduğu için yapımı da ona göre uzun sürdü. Sürenin fazlalığında kumaş dokusunun ince olmasının da etkisi büyük tabi ki.





Çalışma çarpı işinden oluşmakta. Bazı yerlerde sarma, baş örtüsünün kenarlarında da düğüm işi kullandım. Düğüm işinin çok hoş bir etki kattığını düşünüyorum. Yandaki detay fotoğrafında da bunu görebiliriz.
 
Şimdilik anlatacaklarım bu kadar arkadaşlar. 

Sevgiler...


13 Şubat 2013 Çarşamba

kedime bileklik


Bloğumun ilk yazısı bu. Acaba ne paylaşsam diye düşünürken son günlerde elimden düşürmediğim bileklikler aklıma geldi. Değişik takılar ve el işleri yapmasını severim. Kedimeler o nedenle uygun bir malzeme diye düşünüyorum. Nasıl mı yaptım?

Kedimelerin etrafına sık iğne yaptım. Bu sırada kedimelerin desenini oluşturan renklere uymaya dikkat ettim. Sık iğnede kullandığım ip ise domino nakış ipliği. Bir tanesinde ise perde halkalarını kullandım. Halkaların etrafı yine sık iğne ile çalışılıyor.



Sık iğneyi bitirirken belli yerlere boncuklar serpiştirdim. Boncukların büyüklüğü ve konumları keyfe keder. Ama son sıranın yapıldığı renkten olursa daha hoş oluyor sanki.



Bilekliklerin kapanması ise büyükçe bir boncuk ile oluyor. Sık iğne ile örülen bir ilmeğe tutturulan boncuk aynı zamanda hoş bir görüntü katıyor. Ama gizli bir kapanma sistemi düşünürseniz agraf kullanabilirsiniz. Bu sırada agrafı da sık iğne ile çevirmelisiniz.